vineri, 20 februarie 2009

nunta muta

N-am facut mare lucru in ultima vreme..La teatru am fost la Cafeneaua cu si in regia lui Malaele si la Sorry cu Mariana Mihut si Ion Caramitru. Nu m-a impresionat in mod deosebit nici una dintre piese..

Aseara in schimb am vazut Nunta Muta. L-am vazut pentru ca e primul film regizat de Malaele. Desi filmul nu se asemana cu restul filmelor pe care am cautat sa le vad lunile astea(filme de aventuri, straine), m-a incantat si m-a fermecat. Nu ma dau in vant dupa filme romanesti, mai ales in ultima vreme; de exemplu, Restul e tacere nici nu l-am dus pana la capat pentru ca mi s-a parut foarte foarte plictisitor.. Nu e cazul aici, Nunta muta fiind foarte dinamic, savuros si presarat cu umor subtil, amar pe alocuri si nu cred ca ma aventurez aiurea scriind ca e un film excelent!

Despre ce e vorba? O idee ar fi tragismul si ridicolul existentei in timpul comunismului. Mai exact, in timpul unei nunti, un grup de tarani sunt atentionati ca, din cauza decesului lui Stalin, nunta lor trebuie sa inceteze. Nu se conformeaza si barbatii sunt omorati. Ce mi-a placut? Pai.. mi-a placut ca n-am fost lasata sa ma plictisesc. Nu apucam sa ma obisnuiesc bine cu o scena, ca imediat se intampla ceva mai interesant. Dar cel mai mult mi-a placut delicatetea lui Malaele in a prezenta unul din aspectele vietii de atunci. N-au fost imagini socant de violente si parca Malaele nu a tintit catre nici un public in mod special. Iar cel mai trist mi s-a parut finalul, in care un grup de reporteri vor sa ia interviu vaduvei batrane acum, busind in ras atunci cand aceasta nu "intelege" propunerea "vrem sa va luam un interviu". Mi s-a parut trist, pentru ca multi avem tendinta sa ne batem joc de lucrurile care nu ne privesc in mod direct, facem bascalie din orice rahat si respectam poate prea putin unele lucruri.

In concluzie, acest articol nu vrea sa va indemne sa vedeti sau nu filmul, pentru ca nu e genul meu sa fac asa. E doar un mic semn de apreciere al unui actor talentat si promitator regizor, Horatiu Malaele.

5 comentarii:

BioHrana spunea...

"Restul e tacere nici nu l-am dus pana la capat pentru ca mi s-a parut foarte foarte plictisitor.. "


REVOLTATOR!
BLASFEMIE!
UOOOOOOOOO!

Elia spunea...

doamne maica domnului ce reactie..

fiecare individ cauta altceva in lucrurile pe care le face/vede/asculta, iar daca nu mi-a placut filmul respectiv, reactia ta de mai sus nu e deloc justificata.

Anonim spunea...

Aualeu... ai scris Doamne Maica Domnului cu litere mici.
Ii atrag atentia lui ALIN ca nici altor oameni nu le-a placut Restul E Tacere. Mie da.
Eu n-am incredere in Nunta Muta, pare rau

Marius Pârciu spunea...

Nunta muta e un film bun. O capodopera as putea spune.

Elia spunea...

as zice totusi ca termenul "capodopera" e putin cam mult spus data fiind situatia :P