duminică, 5 iulie 2009

al naibii bac

uluitor a fost zilele astea sa descopar motive pentru care e in regula sa copiezi la bac: ca asa face toata lumea; ca daca lumea din jurul meu copiaza io cum sa fiu mai prost sa nu; ca daca nu-mi place matematica "ma pish pe ea cu bolta pentru ca oricum nu-mi trebuie in viata"; ca daca sunt la real de ce sa ma puna sa dau bacul la istorie/geografie/materii de uman; ca au fost subiecte gresite la bac( in 2004 cand am dat eu bacul, n-a fost nici un subiect gresit); ca daca n-ai dat pe la scoala si ai frecat-o aiurea e greu sa recuperezi poi la mate, ca sistemul te obliga sa copiezi(???); ca parintii ti-au ales liceul cand tu erai la varsta confuza cand nu stiai ce vrei; ca dupa aia in viata dai examene mai importante decat bacul, ca proful de la scoala nu e bun, ca sunt oameni amarati, saraci, lipsiti de posibilitati al caror viitor loc de munca depinde de diploma de bac; ca daca esti profesor si cu experienta de viata esti mai avizat sa-ti dai cu parerea despre a copia/a nu copia la bac; ca nu ma ducea capul sa inteleg o materie si desi imi era frica, ca sa iau examenul a trebuit sa copiez; ca am fost obligat sa dau bacul la mate (bai, nasoala matematica asta se pare..) si ar mai fi..dar cre ca si voi v-ati plictisit

ce nu inteleg si nu voi intelege e de ce tin unii oameni sa-si ia niste diplome daca nu invata. nimeni nu-ti pune pistolul la cap sa dai un examen la niste materii care nu-ti plac. inveti, ai diploma, nu inveti, la revedere. nu trebe ca toata lumea sa aiba studii. fiecare dupa cum poate. ca e o treapta esentiala in viitoarea ta cariera, de acord. dar nu ti se va cere luna de pe cer ca sa promovezi, ti se vor cere niste lucruri de bun simt.

si uite asa, tot copiind, ne trezim ca ajungem la politehnica,sa zicem, si habar n-avem sa rezolvam o integrala. si iarasi, nu te pune nimeni acum sa rezolvi o integrala nerezolvata de secole. dar na, ca sa stii sa rezolvi pana si integrala aia simpla tre sa si pui osul la munca si sa studiezi.

oricum, nu e corect ca in conditiile in care tu muncesti, te strofoci acolo sa inveti si iei un 8.50, vine un neica nimeni, un agramat care zice ca pe nevasta lu' maiorescu a chemat-o junimea si ia 9.70. si ala intra la facultatea vietii si tu ramai cu buza umflata, da' plina de sudoare.

dar nu, ca noi romanii gasim einsphe mii de motivatii, pretexte, circumstante atenuate. c-o fi, c-o patii, ca sistemul e de vina. e un amarat de examen, mult mai amarat decat alea ce urmeaza. dar de ce sa nu fii corect si sa iei nota aia pentru care o meriti si pentru care ai muncit?

da, conteaza cum dai din coate in viata si cum iti castigi painea. foarte just asta. dar nu poti sa dai din coate si sa inveti pentru bac in acelasi timp? indoi-m-as ca nu se poate..

3 comentarii:

Didi spunea...

here here, sustinem!

ionescu spunea...

ti-ai sters mucii?

George spunea...

Apropo... eu am ajuns la poli stiind sa integrez dupa munca din liceu. Acum sunt anul 3 si am uitat sa integrez. Ma rog, discutia asta merita alt post :) (pentru ca vina mea este mica, crede-ma)

Trebuie sa te linistesti insa si sa nu iei in seama motivele liceenilor pentru ca intr-un fel sunt justificate de varsta si naivitatea si frustrarle de atunci. Lasa-i pe elevi ca sunt mici si imaturi. Asa am fost si eu. Si e normal. Daca i se da ocazia sa copieze el va copia indiferent daca stie sau nu, pentru ca i se da ocazia si pentru ca e crescut in felul asta timp de multi ani. Mizeria care trebuie condamnata este cea din "sistem", din minister, toate cadrele care tolereaza fraudarea examenelor etc. Pana la urma de-aia faci liceul ca sa te formezi. Adica ca sa te formeze altul, o "entitate", ceva numit "liceu" cu tot ce tine si este inlantuit de obiectul asta. Faptul ca majoritatea elevilor e descrisa in felul in care scrii tu este din punctul meu de vedere o realizare a celor de sus, impreuna cu parintii noilor generatii. Si realizarea asta continua. Daca nu te-au futut in liceu, ti-o trag la facultate, pentru ca si dupa a 12 tot mic si slab esti.

Uita-te la mine. Intru dupa tone de meditatii si stiinta bagate cu pompa in mine, de la niste profesori extraordinari si ajung la politehnica minunata, intr-o mizerie stalinista, fara bude, in care nu aveam scaune la seminarii si stateam in picioare, in care multe cursuri erau la misto, fara respect fata de studenti, fara coerenta... in politehnica in care sunt pus sa observ furt si mizerie, pe langa cateva insule de oameni si profesori demni de respect, dar din pacate ineficienti in lupta asta impotriva derizoriului. Tu stii despre ce vorbesc. Nu trebuie sa revin cu exemple precum draghici sau alte "cadre" care inspira o educatie "prea eleganta".

Abia acum apare problema, care este una specifica romanilor. Lipsa de initiativa. Exista trei categorii de studenti. Cei cuminti care stau in banca lor si inghit cacaturile ambientale ca si cum nu ar exista.

Cei care nu au ce cauta la poli si se manifesta printr-o indiferenta si nesimtire fenomenala.

Si cei care observa, care sunt afectati de tot ce se intampla in jur, care isi exprima nemultumirea, care de exemplu isi pun problema si se intreaba de ce trebuie sa invete o fizica cuantica fara sa fi studiat vreodata aparatul matematic necesar, etc. Sau cei care realizeaza ca sunt luati la misto la laboratoare de niste patzachine de asistente incompetente si nesimtite. Sau cei care au tupeul sa se planga de conditiile fizice de studiu in mediul universitar. In general, observ ca profilul asta, din urma, va fi mereu luat ca si "cel care nu sta in banca lui si nu isi vede de invatat". Si tot aici apare si romanismul, lipsa de atitudine. Frica de a schimba ceva. Lipsa de solidaritate si indiferenta. In multe alte tari, gruparile de orice tip de studenti au o mare forta. La noi clanurile politice si pseudoacademice au forta. Pentru ca am dat la poli ca sa studiez si sa fiu invatat la nivel superior. Sunt studii superioare, nu batjocura.

In concluzie, la nivel general statistic, daca esti invatat dur si nesimtit, vei fi la fel de nesimtit. Si te va durea in cur daca iti iei diploma pe merit sau nu. Singura diferenta este ca la facultate esti mai matur nitel si iti dai seama de asta iar la liceu nu. Satisfactia care poate sa apara inca din liceu se mateterializeaza cand lupti singur pentru orice domeniu cultural. Dar trebuie sa inghiti multe. Traim intr-o tara de oameni pasivi si e greu sa lupti de unul singur.

Cred ca din cauza emotiilor si a memoriilor din primi mei ani de facultate am devenit putin incoerent din loc in loc. Esenta o intelegi.