sâmbătă, 12 septembrie 2009

Nigel Kennedy&Royal Philharmonic Orchestra of London

Aseara mi-am facut de cap :P Adica am fost la Sala Palatului la concertul sustinut de Orchestra filarmonica londoneza. Concertul a avut 3 parti: "Rapsodia română în La major, op.11, nr.1" de George Enescu, "Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 61" de Ludwig van Beethoven si "Pictures at an Exhibition"-Musorgski.

Cu totii au fost fabolusi si perfecti in sincronizarea lor magica si mi-au bucurat simturile intr-un mod pe care nu pot si nici nu caut sa-l descriu in cuvinte. Inainte de "Pictures at an Exhibition" vad pe scena urcand un tip cu tepi in cap si cu o vioara in mana. Sar in sus la modul cel mai propriu si exclam in modul cel mai copilaresc cu putinta "aldea, aldea, uite, e Nigel Kennedy!!!!" De 4 ani mi-am dorit sa-l aud pe acest violonist atipic, care m-a fascinat in inregistrarile de pe net sau de la TV.
A fost magnific Nigel aseara, iar pe langa asta, foarte simpatic si fara pic de stres. Mi-a placut sa vad pe scena un om care vorbeste publicului Salii Palatului fara microfon, face glumite, isi aplauda colegii din filarmonica, bate din picior ritmul si nu se cenzureaza nici o clipa. Fain tip. Pasionat a maxim si foarte dezinvolt. Bis-urile fura in numar de 2: un tribut dedicat Mariei Tanase si o alta bucata arhi-cunoscuta pe care insa n-am identificat-o.

Cand s-a terminat concertul si m-am uitat la ceas am fost uimita sa vad ca trecusera 2 ore jumate. Nici mult, nici putin, dar eu ma simteam de parca abia ce intrasesm in sala de concert..

Iar la final, in timp ce eu caut pe net interviul cu mine pe care mi l-a luat o domnisoara de la Adevarul, va propun o dedicatie pentru Kamila si o tema balcanica, Jovano Jovanake ,ce apartin britanicului peltic, rebel pe numele de Nigel Kennedy in colaborare cu trupa poloneza Kroke.

3 comentarii:

radu spunea...

aldea, aldea, ai vazut ce a scris ghionoiul despre concertul asta?
ia uite ce a scris:
,Supriza neplăcută, de care nu știusem, a fost că madam Argherici a fost înlocuită cu celebrul virtuoz pop Naigeăl Chenedi, iar Ravel cu Beethoven. Audiția magnificului concert pentru vioară a fost, dpdv al ascultătorului radio, un chin. Interpretarea a fost presărată cu scârțâituri, pocnituri, scrâșnete, nuanțe trântite ca nuca-n perete și cadențe de o îngrozitoare lipsă de inspirație. Dar, așa cum la Bayreuth sunt surprins să aud, după o prestație muzicală de excepție, fluierături provocate de partea vizuală a ghezamtcunstvercului, și aici am fost surprins să aud la final ovații pe care Sala Palatului nu le-a mai auzit de la Congresul XIV. Mai mult ca sigur că Crestă-de-Cocoș le-a luat ochii și le-a închis urechile auditorilor cu prestația sa coregrafică. După părerea mea, înlocuirea Marthei Argerich cu acest saltimbanc ar fi trebuit însoțită de înlocuirea RPO cu fanfara regionalei CFR, dar mă rog, e blazonul lor, să facă cu el ce poftesc...

radu spunea...

aldea, aldea, da colegu ai vazut ce a zis? ia uite ce a zis:
în schimb, naigiăl ăla era un vai de capu lui, şi nu mă refer doar dpdv al vestimentaţiei, ci şi muzical, am comutat rapid postul că adormeam naibii la tv

Elia spunea...

aldea nu-mi citeste, raducu, blogul.. :D